Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
Resepi
Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
Resepi Kek Coklat Kukus Lapis Chese | Sebelum
mula membuat kek, pastikan semua bahan berada pada suhu bilik yer , ingat tu!!! anda kena betul-betul berada dalam suhu bilik , kalau tak kek tidak akan menjadi , HEHEHE!!!
Resepi Kek Coklat Kukus Lapis Cheese
Jom server apa bahan-bahan dan cara untuk membuatnya , mesti rasa tak sabar untuk mencuba resepinya , sebab bila dah baca tajuk pun mulut sudah berair-air , HEHEHE !!!
Tengok gambar pun dah meleleh-leleh air liur bila tengok coklatnya yang meleleh , perghhh!!! sedapnya , nampaknya kalau nak buat satu memang tak cukup nanti , jadi apa lagi , tanpa berlengah jom kita lihat bahan-bahannya dan cara membuat ;
Bahan-bahan
- Kek cheese
250 gm
cream cheese - saya guna jenama tatura, satu peket 250 gm
60 gm
gula halus - bergantung kepada cita rasa masing-masing
1 biji
telur- saya guna gred B
1sudu
besar air
i sudu
tepung gandum
Cara
penyediaan:
1. Pukul
cream cheese bersama gula sehingga sebati. Saya guna hand mixer.
2.
Masukkan telur diikuti air dan tepung gandum. Pukul lagi sehingga sebati.
3.
Biarkan sebentar.
Bahan-bahan
- Kek coklat
2 biji
telur- gred B
1 cawan
gula halus - bergantung kepada cita rasa masing-masing
1 sudu
teh esen vanilla
sedikit
garam
1/2 cawan
air panas didih
1/2 cawan
susu cair
1/2 cawan
minyak jagung/minyak masak
1 cawan
tepung gandum **
3 sudu
besar serbuk koko**
1 sudu
kecil baking soda**
1/2 sudu
baking powder**
** Diayak
terlebih dahulu.
Cara
penyediaan:
1. Pukul
telur dan gula sehingga kembang. sau guna hand mixer.
Setelah
kembang, masukkan esen vanilla dan garam.
2.
Kemudian, masukkan air panas, susu cair dan minyak masak. Dan, kacau sebentar.
3.
Setelah itu, masukkan tepung gandum, baking soda, baking powder dan serbuk koko
yang telah diayak. Gaul sehingga sebati dengan menggunakan sudip kayu sahaja.
4.
Kemudian, biarkan sebentar dan bahagikan kepada dua adunan.
Bahan-bahan
- Coklat Ganache
150gm
coklat masakan - saya guna jenama Nona
1/4 susu
cair
1 sudu
besar minyak/mentega
Cara
penyediaan:
1.
Panaskan susu dan coklat masakan (kaedah double-boiler). Jika direct api,
coklat boleh hangit.
2.
Padamkan api dan kacau sehinga cair.
3.
Kemudian, masukkan mentega dan kacau sehingga cair. Ketepikan
Cara
mengukus kek:
1.
Panaskan kukusan dengan api yang sederhana. Balut penutup kukusan dengan kain
yang bersih, untuk mengelakkan air kukusan jatuh kedalam kek.
2. Sapu
sedikit mentega disekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak/ aluminium
foil.
3. Tuang
separuh adunan coklat kedalam loyang dan ditutup dengan aluminium foil. Kukus
selama 15 minit.
4.
Selepas 15 minit, buka aluminium foil dan tengok keadaan kek coklat. Sekiranya
sudah masak gebu, tuang pula adunan cream cheese diatasnya dan ratakan.
kemudian, tutup balik menggunakan aluminium foil dan kukus selama 20 minit.
5.
Setelah 20 minit, buka aluminium foil dan tengok keadaan cheese cake. Sekiranya
sudah masak gebu, tuang pula adunan kek coklat diatasnya dan ratakan. Kukus
selama 20 minit atau sehingga masak.
6.
Setelah kek sejuk, tuang coklat ganache diatasnye. Alhamdullilah siap!
Psssttt,
terima kasih sudi baca. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Kalau Nak
Share SILA Komen“SAYA SHARE”Mohon Kerjasama tQ
(Supaya
fanpage lebih aktif di News Feed Anda)
Selamat
mencuba !!!