Makanan Sihat Untuk Pesakit Alzheimer’s



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


Makanan Sihat Untuk Pesakit Alzheimer’s



Makanan Sihat Untuk Pesakit Alzheimer’s   |   Hari Ini saya nak kongsikan sedikit tentang penyakit Alzheimer’s dan apa menu yang sesuai untuk pesakit tersebut ;


Penyakit Alzheimer
Wikipedia tidak memberikan nasihat perubatan profesional Penafian perubatan
Nama lain
Penyakit Alzheimer, Alzheimer
Alzheimer's disease brain comparison.jpg
Perbandingan otak berumur normal (kiri) dan otak orang yang menghidap Alzheimer (kanan). Ciri-ciri yang membezakan kedua-duanya ditunjukkan.
Sebutan
  • ˈaltshʌɪməz
PengkhususanNeurologi
GejalaKesukaran untuk mengingati peristiwa baru-baru ini, masalah dengan bahasadisorientasiperubahan emosis[1][2]
Permulaan biasa
Lebih 65 tahun[3]
TempohJangka panjang[2]
PuncaKurang difahami[1]
Genetikkecederaan kepalakemurunganhipertensi[1][4]
Berdasarkan simptom dan ujian kognitif setelah menolak kemungkinan penyebab lain[5]
Penuaan normal[1]
Rawatan perubatan
Perencat asetilkolinesterasereseptopr antagonis NMDA (kesan kecil)[6]
PrognosisJangka hayat 3-9 tahun[7]
Kekerapan29.8 juta (2015)[2][8]
Kematian1.9 juta (2015)[9]
Sumber Dari Wikipedia






Mengetahui apa yang kita ambil menjadi makanan adalah kunci makanan sihat untuk tubuh dan otak. Kajian saintifik mendapati minyak kelapa dara membantu untuk :

1. rawatan yang terbukti untuk pesakit Alzheimer’s
2. mencegah penyakit jantung dan darah tinggi 
3. menyembuhkan jangkitan salur kencing (UTI), jangkitan buah pinggang dan memelihara organ hati. 
4. mengurangkan keradangan dan arthritis
5. mencegah dan merawat kanser 
6. meningkatkan daya tahan imunisasi tubuh (antibacterial, anti-fungal, and anti-viral)
7. menguatkan daya ingatan dan fungsi otak 
8. memperbaiki tenaga dan daya ketahanan 
9. memperbaiki sistem penghadaman dan menyembuhkan ulser perut 
10. mengurangkan symptom penyakit hempedu dan pankreas
11. memperbaiki masalah kulit seperti kesan terbakar, eczema, kelemumur, dermatitis, dan psoriasis)
12. mencegah penyakit gusi dan gigi 
13. mencegah osteoporosis
14. mengurangkan kesan diabetes
15. membantu mengurangkan berat badan 
16. membina otot dan mengurangkan lemak 
17. bagus untuk penjagaan kesihatan rambut 
18. jangkitan kuman dan keputihan 
19. awet muda 
20. mengimbangkan hormon  



Manakala kunyit mengandungi curcumin. Kajian saintifik mendapati kelebihan curcumin membantu untuk :

1. awet muda  
2. memelihara organ hati  
3. membunuh fungus  
4. mematikan sel kanser 
5. mengawal kadar kolesterol  
6. memelihara daripada kerosakan kognitif / memori daripada radiasi ion

Bahan-bahan makanan yang berfungsi sebagai anti oksida dan kaya dengan sumber bermanfaat ini boleh dijadikan makanan harian. Resepi sihat adalah mudah disediakan. 

Lempeng dengan Salad masam-masam pedas. Sangat menyegarkan rasa. 



Resepi Lempeng Bebas Gluten :

1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung beras
3 tablespoon tepung ubi
1 telur
2 cubit garam 
1/4 teaspoon allspice
1/4 teaspoon serbuk kayu manis 
1 teaspoon serbuk thyme 
1/2 cawan yogurt 
1 cawan yogurt asli
Minyak kelapa dara untuk menggoreng.
Cara-caranya : Campur dan sebatikan bahan-bahan ini. Panaskan kuali dengan minyak kelapa dara dan masak lempeng.



Salad Masam-masam Pedas :

1 genggam daun parsley (daun sup) dipotong 
1 genggam daun mint (pudina) dipotong
3 biji cili besar merah dipotong
2 inci kunyit hidup dipotong halus 
1 biji tomato saiz besar dipotong dadu 
Perahan air lemon dan limau nipis 
Secubit garam 
1/4 teaspoon rempah allspice
1 teaspoon daun selasih kering 
3 teaspoon minyak kelapa dara  
Campur dan sebatikan semua bahan. 


Untuk Details Lebih Lanjut :


Revolusi makanan untuk generasi akan datang.  

Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram @ResepiDuniaMasakan



Sekian " Terima Kasih " ....

Catat Ulasan

0 Ulasan
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!