Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
RESEPI : AIR ASAM
RESEPI : AIR ASAM | Ada peminat ikan bakar tak? hah!!! inilah pelengkap untuk ikan bakar anda,mesti sedap bila di cicah dengan AIR ASAM,resepi yang istimewa pada kali ini yang saya nak kongsikannya...
Kalau tiada AIR ASAM ini maka tak lengkaplah IKAN bakar anda,terutama sekali bila di cicah dengan IKAN PARI BAKAR,itulah kesukaan saya sejak dari kecil,arwah ayah saya memang sangat sukakannya....
RESEPI AIR ASAM
Resepi senang sgt ni..tak perlu tumbuk tak perlu blend..
Bahan - Bahannya
Cili Api Merah
Cili Api Hijau
Cili Merah Besar
Tomato
Bawang kecik
Bawang holand
Belacan
Asam jawa (bancuh dgn air masak..bancuh pekat2)
Cara - Cara Membuatnya
1-Potong semua bahan2..ikut la nl dadu ke..hiris ke..
2- Ambil mangkuk masukkan belacan dan tuang air asam jawa ke dalam belacan.. penyet2 belacan tu..belacan byk tau...sebesar ibu jari.. klu sikit xjadi..jgn cair sgt.. biar pekat..
3-masukkan gula (2 sudu besar sbb gula sikit xjadi..garam sikit jer.. tkut masin belacan tu dh ada)
4- masukkan bahan2 hirisan td..kacau2..rasa la ckup rasa ke tidak..siap!!!
Kredit resepi Anyss Mohd Auranyss via MAHN
@ResepiDuniaMasakan
Sekian "Terima Kasih" ...