Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera
RESEPI : SARBAT SELASIH DAN AIR KELAPA
RESEPI : SARBAT SELASIH DAN AIR KELAPA. |. Pertama kali mendengar perkataan SARBAT ini apa maksudnya ek? Ada yang tahu tak?
Sharbat ialah minuman Iran yang juga popular di Turki, Asia Selatan, Caucasus dan Balkan. Ia disediakan daripada kelopak buah atau bunga. Ia adalah kordial yang manis, dan biasanya dihidangkan dalam keadaan sejuk.
Setelah di Google barulah saya tahu apa maksudnya SARBAT itu....
Siapa yang pernah datang Penang dan pernah minum air sarbat nyok(KELAPA) di Chowrasta. Ini dia resepi
Bahan-Bahannya :
1. Perisa nenas
2. Pewarna merah
3. Biji selasih - Rendam hingga kembang
4. Getah anggur - Rendam hingga kembang
5. Kembang semangkuk - Rendam hingga kembang
6. Air kelapa muda
Cara-Cara ya :
1. Masukkan perisa nenas, pewarna merah dan daun pandan ke dalam periuk yg berisi air. Masak hingga mendidih
2. Bila sejuk, masukkan air kelapa muda, biji selasih, getah anggur, kembang semangkuk dan gula. Wanginya bau air nyok sarbat.
3. Kacau dan masukkan ketul ais
4. Selamat berbuka. Cubalah. Tak rugi.
Credit By :
Resepi oleh : Arif Budiman Zainal Abidin
Jom ajak kawan-kawan sekali join telegram @ResepiDuniaMasakan
Sekian " Terima Kasih "....