Panduan Pemakanan untuk Pesakit Gout ...



Panduan Pemakanan untuk Pesakit Gout ...


Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera





Panduan Pemakanan untuk Pesakit Gout ...   |   Saya kongsikan pada anda " Panduan Pemakanan untuk Pesakit Gout ... " , supaya anda dapat mencegah sebelum kena penyakit tersebut ... 



Panduan Pemakanan untuk Pesakit Gout


Untuk pesakit gout, pemakanan yang betul boleh bantu kurangkan risiko serangan. Berikut adalah beberapa tip ringkas dan mudah:


1. Pilih Makanan Rendah Purin


Elakkan daging merah, makanan laut tertentu (ikan bilis, ikan kembung), dan organ dalaman (hati, limpa). Makanan tinggi purin ini boleh tingkatkan asid urik.


2. Lebihkan Buah & Sayur Segar Sayur-sayuran dan buah segar bagus untuk kesihatan. Cuma, elakkan sayur yang sederhana purine (bayam, asparagus) kalau anda sensitif.


3. Kurangkan Makanan Berlemak


Makanan berlemak tinggi susah untuk dicerna dan boleh meningkatkan paras asid urik. Pilih kaedah masakan yang sihat macam kukus atau bakar...


4. Jauhkan Minuman Manis & Alkohol

Minuman dengan sirap jagung tinggi fruktosa dan beralkohol boleh tingkatkan paras asid urik. Kurangkan atau elakkan minuman bergula serta jus manis.


5. Jaga Berat Badan 

Berat berlebihan juga boleh tingkatkan asid urik. Kalau nak turunkan berat badan, buat secara perlahan untuk elak serangan gout. Tak usah terlalu drastik.


6. Minum Air Secukupnya 

Kekal hidrasi tubuh. Air amat penting untuk keluarkan asid urik dari tubuh melalui air kencing. Jadi, minum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.


Dengan menjaga pemakanan dan gaya hidup, pesakit gout boleh kurangkan risiko serangan dan hidup lebih sihat..


Semoga BERMANFAAT ... 



Sekian " Terima Kasih " ... 

Catat Ulasan

0 Ulasan
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!