RESEPI : Japanese Cotton Cheesecake


Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


RESEPI : Japanese Cotton Cheesecake 


RESEPI : Japanese Cotton Cheesecake   |   Pada peminat cheese,Pok Ucu nak kongsikan satu resepi kek cheese yang sangat lembut dan texturenya sangat cantik ....




Anda mesti mencuba membuatnya sendiri di rumah,kerana resepi kek cheese ini sangat special dan lain dari lain, bahan-bahannya pun senang untuk dapatkan di pasaraya ....



RESEPI : Japanese Cotton Cheesecake 


Bahan-bahan

Bahan A:
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sudu besar jus lemon
1/4 susu kecil garam
60 gm tepung kek/tepung superfine
20 gm tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
 
140 gm gula (granulated sugar)
 6 biji putih telur
3/4 sudu kecil jus lemon

Cara-cara:

1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.

2. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.

5. Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).




Sumber : Group Resepi Telegram


Semoga Berjaya dan Selamat Mencuba ...


Sekian " Terima Kasih " ... 
Tags :-

Catat Ulasan

0 Ulasan
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!