RESEPI : Laksa Johor Ikan Tenggiri ....



Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


RESEPI : Laksa Johor Ikan Tenggiri ....





RESEPI : Laksa Johor Ikan Tenggiri ....    |    Laksa adalah makanan ringan kegemaran rakyat malaysia,Betul tak ? kalaulah saya saya tolong maafkan ok!!! hehehehe,ok saya nak kongsikan satu resepi laksa dari TERENGGANU,jom kita tengok resepinya....


RESEPI : Laksa Johor Ikan Tenggiri
Bahan - Bahannya ; Sekilo Ikan. Ikan yg sedap utk kuahnya Ikan tenggiri,kembung,selar mata besar Bersihkan ..rebus dgn asam keping Asingkan isi..dan blend bersama air rebusan Ketepikan Satu paket spaghetti..rebus dgn sedikit minyak Dah siap tos..dan gulungkan
Bahan -Bahan kisar Untuk Kuah ;
15 tangkai Lada kering 6 biji Bawang besar 5 ulas Bawang putih 1 cm Halia 1 cm Lengkuas segenggam Udang kering 2 pkt kecil Rempah kari ikan 2 btg di titik Serai 2 pcs Asam keping 2 pkt kecil Kerisik 2 kotak kecil Santan 2 btg Bunga kantan potong 4 Daun kesum,selasih,pudina Garam,gula,perasa Cara - Cara Menyediakannya ;

  1. Blend bawang merah,bawang putih,halia
  2. Lengkuas,udang kering
  3. Panaskan minyak,masukkan serai
  4. Tumis bahan..hingga pecah minyak
  5. Masukkan rempahh kari..
  6. Gaul rata..masukkan isi ikan.
  7. Asam keping ,bunga kantan,daun kesum
  8. Masukkan santan dan air...jadikan kuah
  9. Letak kerisik..
  10. Garam,gula,sedikit perasa
  11. Masak hingga kuah pekat..
  12. Bila dah siap boleh mkn
  13. Dgn hiasan timun,tauge,hirisan bawang,bunga kantan,daun selasih ,pudina
  14. Dan sambal belacan..

Resepi Sambal Belacan

10 biji Cili hidup merah,hijau anggaran Segenggam cili padi 2 biji bawang besar 1 ulas bawang putih 2 cm belacan

Cara - Cara Menyediakannya ;
  1. Semua ini di goreng dengan minyak sedikit
  2. Kemudian blend Semua
  3. Dengan sedikit air suam
  4. Perasakan dengan gula,perasa atau garam
  5. Saya tak letak garam sebab belacan dah masin
  6. Perahkan limau Kasturi..
  7. Kredit fatimah ali

Jemput kawan join telegram @ResepiDuniaMasakan


Sekian " Terima Kasih " ...


Catat Ulasan

0 Ulasan
Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Ok, Go it!